Victor Zorab en Harold John

Victor (Aviet Carr) Zorab en Harold (Lucas Ernst) John.

As usual aan het struinen in de Moesson Online en kwam een groepsfoto van een lagere school op Simpang Surabaya tegen gedateerd 1924 volgens het bijschrift.

Simpang? Surabaya? Mijn gebied dus, want Surabaya is the place for me.

En ja hoor, nadere bestudering van de foto bracht aan het licht, dat ik 2 Armeensse familieleden op de foto zag staan en zij waren ook nog eens volle neven van elkaar.

(Voor mij zijn het oudooms via inhuwelijking.). Dus eigenlijk zijn het voor mij oom Victor en oom Harold.

 

Uit: Moesson 15 juli 1986 pagina 37

Victor Zorab heb ik gekenmerkt op de foto boven. Op de foto rechts van Victor staat zijn neefje Harold John.

Geheel onderaan de foto links met stropdas is Tino Johan. Wie hij precies was moet ik nog uitzoeken. Zie mijn website pagina’s  over Toontje Poland en de familie Johan.

Iets over de beide neven Victor en Harold:

Victor werd geboren te Surabaya op 12-2-1912 uit ouders:

Carapiet Avetic Zorab (1871-1950) en Mathilda Victoria Eleonora (roepnaam Tilly) Galstaun (1884-1970).

Victor huwde 31-1-1956 te Surabaya met Heranoesh Arshaloes L. David (*19-8-1925 +8-2-2010 Papendrecht.)

Victor en Heranoesh kregen kinderen waaronder de jong gestorven Magda (1964-1970) en Victor overleed te Papendrecht op 1988.

Hieronder de graven van oom Victor, tante Heranoesh en hun dochtertje Magda.

Het heeft zo moeten zijn.

Oom Victor en tante Heranoesh woonden te Surabaya en mijn jeugd heb ik tot en met 17de levensjaar in Surabaya dorogebracht en zij woonden op nog geen meter afstand en ik wist in die jaren totaal niets wie mijn familieleden waren, totaal niets. Het werd mij ontzegd.

Oom Victor en tante Heranoesh woonden, toen zij naar Nederland vertrokken te Papendrecht jarenlang tot hun verscheiden en ik woonde in Papendrecht sinds 1975 op nog geen 200 meter afstand en in 1975 wist ik nog steeds totaal niets wie mijn familieleden waren, totaal niets. Jammer dat ik hen niet gekend heb.

Als ik de tijd zou terug kunnen draaien……

Oom Harold (Harold Lucas Ernst) John werd geboren te Surabaya 27-1-1913 en overleed in de oorlog op 9-9-1943 in de Kalisosok gevangenis (Werfstraat). Zijn graf zou op Kembang Kuning moeten liggen, doch op de betreffende lokatie volgens het gravenboek is niets te zien. Een lege plek slechts is zijn rustplaats.

Harold’s vader: idem dito. Overleed in 1943 in de Kalisosok gevangenis en zou samen met zijn zoon begraven zijn in het familiegraf.

Hieronder de beruchte Kalisosok gevangenis.

Moge zij in eeuwige vrede rusten.

Terug naar boven